6 ГОДИНИ ОТ ИЗБИРАНЕТО НА ПЛОВДИВ ЗА ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Най-мащабната резидентна програма за артисти в България, Адата AiR, се проведе в две части през 2018 и 2019 година. Повече от 300 артисти от цял свят кандидатстваха да дойдат в Пловдив. От тях за участие бяха избрани 52.

Онлайн каталогът на резиденция „Адата“ събира фото документация и текст с идеите, които намериха своята реализация като част от резиденцията по поречието на р. Марица, на митичния остров Адата и на други забравени места в Пловдив.

Резидентната програма започна като една идея да превърне артистите в своеобразно племе, с което да насели забравения от всички остров Адата и завърши с удивлението и очарованието на всички тези артисти от неговата първична неприкосновеност. Благодарение на тях видяхме Адата, реката, града по начин, по който бихме могли да ги запазим, съживим, да ги направим реални и изпълнени със смисъл.
Адата съществува повече в спомените и мечтите на хората, отколкото в днешния ден. За артистите той беше първа стъпка в това да проучат и разберат Пловдив, да намерят и други такива места на забрава, да се настанят в тях. Публика им бяха дивите птици по река Марица, минувачите, хората от квартала, разхождащите кучетата си, спортистите и велосипедистите, малцината, привлечени от тази избуяла зелена артерия, от хълмовете и от запустелите соц монументи.

Програмата е осъществена благодарение на партньорството между Фондация „Пловдив 2019“, Гьоте институт – България и Полски институт – София.
Каталогът на резидения „Адата“ е двуезичен и представя реализираните през 2019 г. проекти в рамките на резидентната програма. Дизайн и визуална идентичност – Punkt.

Можете да го изтеглите ТУК или да го прочетете онлайн ТУК.