Неписани истории за Бузлуджа

„От 2-ри юли започва кампания за набиране на лични истории, свързани с паметника Бузлуджа.

Ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие, ако имате своя лична история, свързана с мястото или пък познавате такъв човек, то моля свържете се с нас.

Паметникът Бузлуджа е един от най-изключителните паметници от модернизма в България и в света. Проучвайки многото технически аспекти на монумента в последните месеци, ние осъзнаваме, че той е не просто архитектура и изкуство, не само конструкция и символизъм. Паметникът е бил и все още е част от живота на много българи. Именно това е една от причините за неговата ценност. Ние имаме уникалния шанс да сме съвременници на хората, които са строили, използвали и съпреживели сградата. Тези истории са важни, а си отиват, неразказани и незаписани. Нашата цел е да създадем диалог между поколенията, защото вярваме, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало.

В рамките на изготвянето на “План за опазване и управление” на паметника Бузлуджа искаме да научим повече детайли за сградата, да чуем как тя е била възприемана и какво е било нейното значение за живота на хората. Включете се в проекта като споделите с нас вашите спомени. Изпратете ни снимки, документи, предмети, свързани с монумента. Всяка една история или артефакт са ценни за нас. Историите могат да бъдат във видео или друг формат, а авторът им има право да запази анонимност.

По време на кампанията ще посетим градовете около Бузлуджа, за да изслушаме и запишем историите на местните хора. Разкажете ни Вашата история на:
16.07 в Пловдив, Галерия „Arsenal of Art“, ул. „Магура“ 4
17.07 в Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ 44
18.07 в Казанлък, Литературно-художествен музей “Чудомир”, ул. „Трапезица“ 6
19.07 в Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев”, ул. „Св. Кирил и Методий“ 10

За да няма изчакване и за да предотвратим събирането на много хора на едно място, интервютата ще се провеждат с предварително записване. За контакти:
телефон 0883346496
имейл my.buz.story@gmail.com
пощенски адрес – ул. Сердика 25, 1202 София за фондация „Проект Бузлуджа“.“

Кампанията ще продължи до края на август 2020, като актуална и любопитна информация за нея ще може да получите от уеб сайта на проекта, както и във Фейсбук

Припомняме, че преди почти една година международен екип от експерти започна да работи за изготвянето на “Плана за опазване и управление” на паметника Бузлуджа. Проектът е координиран от фондация „Проект Бузлуджа“ и е под ръководството на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места), с академични партньори Университета по архитектура строителство и геодезия в София, Техническия университет в Мюнхен.

За да научите повече за проекта, вижте това ново видео.