За Квартала

За Квартала

„Капана е един специфичен феномен в урбанистичната тъкан на града“

Какво е Капана.

„Една територия става „място“ (трансформирането от „топос“ в „лоци“ /термин от латински произход/), когато е налице феноменологичният фактор- т.е. човешкото изживяване и емоция. ‘Genius Loci’ – „Духът на мястото“ – „Капана“ е именно такова място – специфично, уникално, пловдивско. Още от възникването си това е най-обживяната част на града – Чаршия.

Търговско- занаятчийски зони в средновековието са имали всички по- големи селища в Османска България. Някои са останали и днес- „Чаршията“ в Хасково; „Самоводската чаршия“ във Велико Търново; „Вароша“ в Ловеч и Благоевград… Пловдивската, обаче, е най- голямата и най- запазената до днес и само тя е „Капана“. Място, където лабиринтът на тесните средновековни улички, наситени с едни от най- жизнените дейности- търговия и услуги- пленяват загубилия ориентация посетител и той неочаквано и доброволно „влиза в Капана“.

Човешкото присъствие тук е неизбежно- от самото му изграждане и развитие и до сега е основната му характеристика. Няма друго място в града, повече от 7 века, с такава концентрация на витални обществени дейности, с така осезаемо усещане за градска среда и атмосфера.“

Арх. Антоанета Топалова

background image

АЗ в #Капана

Капана- квартал на творческите индустрии е възможен, важен и притегателен, благодарение на чувствата, мислите и работата на хората в него! Именно тези, които създават и пресъздават всеки ден из плетеницата от улици.

Влизаме в Капана през фотографиите и собствените гласове на неговите обживители!

Снимковият материал е възможен благодарение на Тодор Ненов

Поредицата е част от изложбата Entrappe/e Влез в Капана.

Капана очарова и за час обиколка, но си струва да му посветиш минимум ден и поне една нощ. Ден, в който да видиш експозициите в галериите- има фото галерии, има такива за изящни и приложни изкуства.

Има магазини- работилници, в които освен сувенир за спомен, можеш да тръгнеш и с ново умение и приятно изживяване. Има фасади, които заслужават поне по няколко кадъра, има сгради, които провокират поне един разказ и има прекрасни, уютни тематични ресторанти, барове, бирарии, кафенета, клубове които освен вкусна тематична кухня, предлагат богат избор от напитки и личното обслужване и отношение.

Една нощ в Капана може да даде възможност да обиколиш клубове с най- различна музика- от акустични изпълнения на живо, през  поп и електро, метъл, фолклор до пънк изпълнения на открито…

След което да нощуваш в хотел или хостел или стая под наем- защото те са също тук.  Не ти се налага да излизаш, това е хубавото, когато дойдеш.