2017/2018

РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧЕТВЪРТА ФАЗА НА ПРОЕКТА / ФОКУС ФРЕНСКА КУЛТУРА

Редки образци от френското книгоиздаване, бутикови парфюми от Прованс, съвременно изкуство и интерпретации на музиката на Пиер Анри ще бъдат видени в арт квартала следващите шест месеца.

Пет са селектираните проекти от конкурса, организиран от Фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт – България с Фокус френска култура, които предстои да бъдат реализирани в квартал Капана от ноември 2017 до май 2018 година. Отворената покана привлече общо 49 проекта, от които 11 от чужбина и 38 от България. Културни организации, куратори и артисти от Сърбия, Франция, Япония, а от България – Бургас, София, Банкя и Пловдив, предложиха събития, социални проекти и намеси в градска среда, посветени на Капана и вдъхновени от френската култура. Избраните кандидатите имат срок до 25 октомври да потвърдят своето участие. След този период ако има отказали селекцията, журито е предвидило и три резервни проекта. Всички рецензии, препоръки и протокола на журито може да видите на български и английски език:

Ето и по-детайлното описание на спечелилите проекти:

През април месец студио „Канапе“, на ул. Братя Пулиеви, в Капана ще е домакин на проекта Синята брада – брак без приказка“. Театър Паник Бутон от София ще представят на пловдивската публика психологичния синдром „синята брада“ чрез изключително рядката театрална форма – сайт-спесифик пърформанс, която предполага пространството, в което се играе, да бъде преобразено специално за текста и постановката. Народната легенда за Синята брада, разказана след това и в известната приказка на Шарл Перо, в този проект ще въведе посетителите в една важна социална тема, а именно капана на жените, жертва на домашно насилие. Проектът се реализира от екип с български и френски артисти и акцентира върху културата като средство за решаване на социални проблеми на съвременното общество. Организацията ще получи финансиране от 13 000 лв. за реализиране на дейностите по проекта.

Пловдивската Фондация Култура и съвременност се фокусира върху фланьора – модерния човек, едновременно създател и потребител на изкуство. Проектът ще доведе в Капана носителите на наградата на ЮНЕСКО за принос в съвременното изкуство (2002 г.) Нина Ковачева и Валентин Стефанов, които от години работят в Париж. Фланьорът и капаните на светлината е интердисциплинарен проект, в който зрителите и участниците ще могат да се видят едни от последните творби на двамата артисти, както и видео- инсталацията за открити градски протсранства „Phases of Accumulation and Extraction in a Limited Space“. Инициативата предвижда и лекция, посветена на киното в погледа на фланьора, дискусия със студенти по визуални изкуства „Градът и визуалната култура“ и литературна работилница „Les effarés“ – „Страхът“. Проектът получава финансиране от 15 000 лв.

Първо издание на френска граматика на български език от 1869 г., както и редки печатни издания на френски издателства от XVI, XVII, XVIII в., посветени на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия ще бъдат представени от първата частна книжарница в Пловдив, „София“, разположена в Капана. Проектът „Френски уникати в Капана„, ще представи пред широк кръг публика книгоиздаването през колекционерската дейност на Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив и посветил целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. Колекцията документира и водещата роля на френската култура по време на Възраждането и значението й за оформяне на духовния облик на България. Проектът получава 3000 лв., от поискани 3900 лв.

Бутиков парфюм, разработен от собственичката на водещата бутикова френска компания Grasse Au Parfum ще е най-новото попълнение на бранд „Капана“. Мелани Але работи за Пако Рабан в козметичната група BPI (марка на парфюма Issey Mikake) преди да основе своя собствена компания през 2011 г. в столицата на френските парфюми Грас. Амбицията на организаторите от Барака е Мелани да пренесе в Капана своя опит и познания в разработването на бутиков аромат с усещане за квартала. С поредица от демонстрации и френско ноу-хау Пловдивският творчески квартал ще има свой уникален за страната бутиков аромат. За да реализира идеята си, екипът получава субсидия от 2600 лв.

Българската публика за пръв път ще се запознае подробно и с творчеството на френския композитор и основоположник на електро-акустичната музика Пиер Анри. Всички произведения на Анри са създадени чрез конвертиране и редактиране на звуците. Сред най-известните му творби са аранжиментите за балетите на трупата на Морис Бежар, сред тях Орфей (1958 г.), Journey (1962 г., по Тибетска книга на мъртвите ), Variations for the Door and Sigh (1963 г.) и др. Анри създава и много фонограми за филми, театрални представления, радиопредавания, арт инсталации. Проектът е във формата на аудиовизуален колаж с негови творби, в комбинация със специфична аудио-визуална среда. Пресъздаването в реално време на колажа е със специално разработена от Михаил Големинов компютърна програма. Българският композитор е сред последователите на електроакустичната и т.нар. конкретна музика и е създател на много специални шрифтове, които се употребяват в модерната нотации. Проектът получава пълната стойност на поисканата
помощ- 1400 лв.

Прочетете по-долу анонса за отворената покана, достъпна до 29 септември:

 

От 1-ви август до 29 септември 2017г. може да кандидатствате с проект по отворена покана, посветена на „Капана- квартал на творческите индустрии“. Конкурсът, организиран от Фондация „Пловдив 2019“, в партньорство с Френски институт България е насочен към финансиране на събития и намеси в градска среда в квартал Капана с фокус върху френската култура.

Целта на отворената покана е в периода от ноември 2017г. до май 2018г. в квартал Капана да се реализират артистични намеси в публичното пространство, които включват инсталации, скулптури, функционален и декоративен дизайн в градска среда. Фокусът върху френската култура включва още възможности за реализиране на акции и пърформанси, изложби, танц, театър, музика, литература, кино, градско градинарство и гастрономия. Общият бюджет на поканата е 35 000лв., като не се определя минимална или максимална субсидия за проект, за да се даде възможност на участниците да представят своите идеи и концепции възможно най- реалистично. Пълното описание на поканата, насоките и документите и формулярите за кандидатстване, може да изтеглите ТУК на Български език и ТУК на английски език.

Събитието във Facebook може да намерите ТУК.

Отворената покана е четвърта поред насочена към проекта „Капана- квартал на творческите индустрии“. Инициативата цели да поддържа и развива потенциала на квартал Капана като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от клъстера „Градски мечти“ на платформата „Трансформиране“ в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и е посветен на дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префункционализирането им за целите на културата. Чрез серията от мерки, подпомагащи артистичните инициативи и предприемачество на територията на Капана, Фондация „Пловдив 2019“ цели да го затвърди и развива като първия квартал на творческите индустрии в страната. Трите последователни фази на проекта, от 2014 година досега, дадоха възможност на творците и креативните им подходи да търсят и намират своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна от потенциала на квартала в измерението на европейската култура и вдъхновение и да привлече и нови творци и публики. Проектът е част от концепцията за квартал Капана като място за творчество и забавление – Kapana Creative Playground.

#kapanacall #kapanacallfrance #ECoC #Plovdiv2019 #Plovdiv #together #заедно

Пълен текст на отворената покана:

ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ПРОЕКТ
„КАПАНА- КВАРТАЛ НА ТВОРЧЕСКИТЕ ИНДУСТРИИ“
НАПРАВЛЕНИЕ: „КАПАНА: СЪБИТИЯ И НАМЕСИ В ГРАДСКА СРЕДА“
ФОКУС: ФРЕНСКА КУЛТУРА

Фондация „Пловдив 2019“, в партньорство с Френски институт България, обявяват отворена покана по проект „Капана- квартал на творческите индустрии“. Конкурсът е за финансиране на събития и намеси в градска среда в квартал Капана с фокус върху френската култура.

Конкурсът е насочен към реализацията на проекти, вдъхновени и посветени на френската култура:

 • Артистични намеси в публично пространство, които включват инсталации /вкл. звукови и светлинни/, скулптури, обекти, прожекции;
 • Функционален и декоративен дизайн в градска среда с пространствено изявяване и идентифициране на квартала;
 • Акции и пърформанси, изложби, танц, театър, музика, литература, кино;
 • Градско градинарство и гастрономия;

Проектните предложения трябва да са съобразени с:

 • Спецификите, статута, историята и съвременния живот на квартала;
 • Целите на проекта за развитие на Капана като място за културни и творчески дейности;
 • Даденостите на конкретната локация, за която са предназначени;
 • Публиката, към която са адресирани, като брой и целеви групи;
 • Наредбата за обществения ред и сигурност;
 • Наредбата за провеждане на търговска дейност;

Оценката на проектните предложения ще се извършва на базата на следните критерии:

 • Висока художествена стойност на проекта/събитието
 • Ясно изразена връзка с френската култура*
 • Принос за реализацията на целите на проекта „Капана- квартал на творческите индустрии“
 • Принос за развитието и облагородяването на градската среда
 • Принос за привличане и развитие на нови публики
 • Включване на граждани и жители на квартала в реализацията на проекта

*Фокусът „Френска култура”, не задължава партньорството с творец от френски произход, но това носи допълнителни точки при оценката на проекта.

Общ бюджет по конкурса: 35 000 лв.

Краен срок за кандидатстване: 29 септември 2017г.

Срок за реализация на одобрените проекти: ноември 2017г.- май 2018г.

Фондация „Пловдив 2019“ и Френски институт България не определят максимална субсидия на проект, като по този начин оставят възможността на журито да прецени, колко и какви проекти и намеси да подкрепи. Основно изискване към кандидатите е сумата, за която кандидатстват, да не надвишава 70% от общия бюджет на проекта им. Собственият принос на кандидата може да бъде и нефинансов. Размерът на помощта се разпределя и решава по усмотрение на журито и в зависимост от бюджета и мащаба на съответния проект. Отворената покана покрива разходи за: продукция (материали и консумативи), хонорари, наем на техника, пътни. Поканата НЕ покрива разходи за придобиване на трайни материални активи, трайни ремонти и административни разходи /като наем на помещение, консумативи, издръжка на офиса и пр./. В случаите, когато журито класира проект, но направи редукция на определени разходи по дейности, предвидени в бюджета, водещи до промяна на структурата му, кандидатът е необходимо в едноседмичен срок след публичното оповестяване на класирането писмено да потвърди, дали ще реализира проекта, съобразно новите финансови условия и да входира в деловодството на Фондация „Пловдив 2019“ актуализиран бюджет. Проекти и събития, подкрепени от културния календар на Община Пловдив, нямат право да кандидатстват за финансиране по условията, посочени в този регламент. Допустимо е една и съща организация или лице да участват с повече от един проект. Допустими са повече от едно партньорство по всеки от проектите, но отворената покана не допуска дублиране на дейности при финансирането. Подробните условия и задължения на партньорството се регламентират с договор, подписан между спечелилия участник и Фондация „Пловдив 2019“, на база българското законодателство и в съответствие с извършеното от журито класиране.

I. Кой може да кандидатства?
 • Български и/или чуждестранни пълнолетни физически лица, занаятчии или упражняващи свободна професия, вписани в Регистър БУЛСТАТ (или аналогичен регистър в държавата, в която са установени)
 • Български и/или чуждестранни юридически лица. Българските юридически лица следва да са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или по Търговския закон. За чуждестранните юридически лица се прилага документ, удостоверяващ регистрацията им и актуалното състояние съгласно закона в държавата, в която са учредени;
 • Кооперации по Закона за кооперациите;
 • Граждански дружества по Закона за задълженията и договорите.

Нямат право да кандидатстват за финансиране лица, които:

 • Са обявени в несъстоятелност или са в производство по несъстоятелност;
 • Се намират в ликвидация;
 • Имат парични задължения към държавата или към Община Пловдив, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, или задължения към осигурителни органи, освен ако компетентен орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;
 • Са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността или против стопанството, освен ако са реабилитирани;
 • Не са изпълнили условията по предходно финансиране на проекти от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и от Френски институт България.
 • Са в трудовоправни отношения с ОФ „Пловдив 2019“ или Френски институт България или са членове на управленски органи към ОФ „Пловдив 2019“.

Изпълнението на горните изисквания се удостоверява и с декларация, която е съставна част от документите за кандидатстване.

II. Необходими документи за кандидатстване:
 1. Попълнен формуляр за участие (по образец)*
 2. Автобиография /творческо портфолио/ на кандидата, респ. на представляващия юридическото лице-кандидат*
 3. Удостоверение за актуално състояние на кандидатстващата организация- юридическо лице или копие на лична карта за физическите лица и копие на документ, удостоверяващ вписване в Регистър БУЛСТАТ /или аналогичен регистър в държавата, в която са установени/*
 4. Декларация за участие и достоверност на информацията (по образец)*
 5. Декларация за авторство на проекта (по образец)*
 6. Писма за потвърждение на партньорства с други организации (при наличие)
 7. Графични и видео материали, представящи проекта- визуализации, снимки и др. (при наличие)

Документите, отбелязани с „*“ са задължителни. Кандидатури с непълен набор от документи няма да бъдат разглеждани.

Препоръчва се, формулярът за участие и творческото портфолио да бъдат подавани и на английски и на български езици.

III. Технически изисквания
 1. Всички документи, трябва да се предадат като текстови и таблични файлове, съгласно образците. Документите, които са обвързани с подпис на кандидата, се прилагат задължително и сканирани с положения подпис.
 2. Тема на писмото трябва да бъде: Конкурс Капана: <ИМЕ НА ПРОЕКТА>. В текста на писмото трябва да присъства следната информация: името на кандидатстващата организацията и името на проекта.
 3. Максималната допустима големина на пакета документи е 10 MB. При по-голяма големина на файловете, кандидатурата следва да се предаде чрез платформа за споделяне на файлове.
 4. Допустимите формати файлове са: doc, docx, xls, xlsx, pdf; за допълнителни аудио-визуални материали: jpg, jpeg, mov, avi, mp3, wav. Всички останали формати няма да бъдат разглеждани!
 5. Всяко проектно предложение на една организация или физическо лице трябва да бъде изпратено в отделно писмо.
 6. Пълният пакет документи се изпращат до 17:00 ч. на 29-ти септември 2017 г., само по електронен път, на адрес kapana@plovdiv2019.eu
IV. Жури
 • Пиер Гийме- културно аташе, Френски институт България
 • Камен Калев- независим експерт

Камен Калев е български режисьор, продуцент и сценарист. Изучава операторско майсторство в НАТФИЗ, след което продължава образованието си по режисура във френската Национална академия за киноизкуство „Фемис“ в Париж. Със своите първи филми той взима участие във филмовите фестивали в Сараево, Берлин, Ню Йорк, Стокхолм, Кан и други. Дебютният му филм „Източни пиеси“ (2009) e първият български филм, който участва във филмовите награди в Кан от 1990г. насам, както и печели наградата за най- добър филм и най- добър режисьор на 22-ят международен филмов фестивал в Токио.

 • Арх. Любо Георгиев- независим експерт

Любо Георгиев е архитект, съчетаващ проектантски, академичен и обществено-ангажиран опит. Учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и TU Delft (Делфт, Холандия). Любо е работил и живял в Шотландия, Италия, Холандия и Китай. Автор е на няколко статии и е участвал като лектор в различни конференции в Европа. Има богат опит като проектант и ръководител на мулти- дисциплинарни екипи. Между 2014 и 2016 е директор на ONE ARCHITECTURE WEEK в Пловдив, а в момента е ръководител на екипа, координиращ съставянето на Визията за дългосрочно развитие на София.

 • д-р Светлана Куюмджиева- артистичен директор фондация „Пловдив 2019“
 • Гина Кафеджиян- мениджър проекти и събития фондация „Пловдив 2019“

ЗА ПРОЕКТА

Проектът цели да поддържа и развива потенциала на квартал Капана като като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от клъстера „Градски мечти“ на платформата „Трансформиране” в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и е посветен на дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префункционализирането им за целите на културата. Чрез серията от мерки, подпомагащи артистичните инициативи и предприемачество на територията на Капана, Фондация „Пловдив 2019” цели да го затвърди и развива като първия квартал на творческите индустрии в страната. Трите последователни фази на проекта, от 2014 година досега, дадоха възможност на творците и креативните им подходи да търсят и намират своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна от потенциала на квартала в измерението на европейската култура и вдъхновение и да привлече и нови творци и публики.


 ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ [Достъпни на български и на английски език]


 

Say Something