32 ДОБРИ ПРАКТИКИ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА, ВКЛЮЧЕНИ В „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ДЕЙСТВИЕ“

Вижте всички 32 практики, сред които и Капана в Пловдив, и техните вдъхновяващи истории, включени в престижния европейски каталог „Културно наследство в действие

Културното наследство дава възможност на градовете и регионите да активизират своите политики и инициативи в областта на културното наследство, както и да разработват иновативни решения за запазването му. След отворена покана за участие, стартирала през февруари 2020 г., бяха избрани 32 местни и регионални практики, които да бъдат включени в европейски каталог, представящ добри практики. Избраните примери обединяват политики, проекти, събития и / или организационни структури, разработени от местни и регионални институции. Те са реално осъществени и са: Иновативни; Вдъхновяващи за други градове и региони; Имат реално въздействие на място. Горди сме да представим този каталог с вдъхновяващи истории, фокусиращи се върху три основни теми, които са взаимосвързани: Активно диалогично управление на културното наследство; Адаптивно повторно използване на материално културно наследство; Качество на интервенциите за културното наследство.

Кандидатурата за селекция в програмата „Културно наследство в действие“, бе направена от екипа на Пловдив 2019 и, сред стотици кандидати от цяла Европа, Пловдив бе избран да представя България.

БЛАЖ, РУМЪНИЯ: РАЗВИТИЕ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ БАНИ
Реставрацията на сградата, разположена в историческия център на града, е добър пример за архитектурна намеса, която е чувствителна към съвременния и функционален градски контекст и нуждите на обществото. Вижте повече ТУК.

Болоня, Италия: Нов живот за площад Росини – от паркинг до пешеходна зелена зона

Идеята за редизайн на Пиаца Росини се ражда по време на лабораторията за участие „U-Lab“. Вижте повече ТУК.

БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ: БУДАПЕЩА 100
„Будапеща 100“ е общностен фестивал, създаден, за да овласти и стимулира пряко участие на гражданите в управлението на културното наследство. Повече вижте ТУК.

 

 

 

 

ОБЛАСТ КАНТАБРИЯ, ИСПАНИЯ: ОТ ДОМУС ДЕИ КЪМ ДОМУС ПОПУЛИ
Практиката включва превръщането на религиозните сгради (Domus Dei) в общностни центрове (domus populi), за да бъдат улеснени и стимулирани срещите на общността и да бъдат посрещнати туристи и поклонници. Прочетете повече ТУК.

РЕГИОН ЦЕНТРАЛНА ДАНИЯ: СТОЛ
„Стол“ е артистичен проект, иницииран от местни жители в села, в които над 70 фабрики (само 14 от тях активни към момента) са произвеждали столове и мебели. Повече вижте ТУК.

ДААУГАВПИЛС, ЛАТВИЯ: РЕСТАВРАЦИЯ НА КРЕПОСТТА
Мащабен проект, който предоставя различни услуги на общността – културен и информационен център, нов артцентър Марк Ротко и нова публична инфраструктура. Вижте повече ТУК.

ХЕРТОГЕНБОС, НИДЕРЛАНДИЯ: КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БУЛУАРК
Отличен пример за качествена намеса и реализиране на идеята за трансформиране на старите градски порти в стартова точка за посещения в града и ново общностно пространство. ТУК прочетете повече.

ДЪБЛИН, ИРЛАНДИЯ: УЛ. ХЕНРИЕТА 14
„Ул. Хенриета 14“ е нов музей на архитектурата и социалната история, който представя живота на някогашните обитатели на постройката. Повече – ТУК.

 

 

 

 

ГЛАЗГОУ – ЦЕНТРАЛНА ШОТЛАНДИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: ПРИОБЩАВАНЕ НА АНТОНИНОВИЯ ВАЛ
Защитното укрепление „Антонинов вал“, обект от списъка на ЮНЕСКО, пресича много от най-бедните и изолирани райони на Шотландия. Практиката е с фокус върху социалното приобщаване, ангажиране и взаимодействие. Вижте повече ТУК

 

 

 

 

ГЕНТ, БЕЛГИЯ: СЪРКЪСКЕРК – ЦИРК И АКТИВНОСТИ ЗА МЛАДЕЖИ В РИСК
Практика в района на Гент, насочена към приобщаване на младите хора, изложени на риск от социално изключване. Прочетете повече ТУК.

ГОРЕНСКИ РЕГИОН И ЮЖНА КАРИНТИЯ, СЛОВЕНИЯ: ИМЕНУВАНЕТО НА СЛОВЕНСКИТЕ КЪЩИ И ПОЛЯ
Практиката представя издирването и събирането на различни наименования на словенските къщи (ойконими) и на полята (хороними), постепенно излезли от употреба, като сега се провокира връщането им в ежедневния жаргон и език на местните жители. Вижте повече ТУК.

ЕРМУПОЛИ, ГЪРЦИЯ: 100 СГРАДИ / 100 ИСТОРИИ
Дигитална платформа за управление и създаване на регистър на застрашени сгради, в която са включени личните истории на гражданите, свързани с тези сгради. Повече информация вижте ТУК.

КОРТРЕЙК, БЕЛГИЯ: ЕММА, МАЛКИЯТ ГИГАНТ
Емма е нов „гигант“, създаден, за да възстанови традиционните за Белгия гигантски кукли с участието на гражданите. Прочетете повече ТУК.

ЛЬОВЕН, БЕЛГИЯ: НЕЗАВИСИМ АРТ ЦЕНТЪР ОРЕК
Бивш митнически склад е превърнат в център за култура и творчество, благодарение на иновативен метод за финансиране – повече прочетете ТУК.

ЛОДЖ, ПОЛША: ДРЕВНАТА КЪЩА
Създадена в историческа сграда, която десетилетия наред не е била реновирана, „Древната къща“ днес е дом както за млади семейства, така и за възрастни хора, и общностен център за споделени активности. Подробности вижте ТУК.

МОРАВСКОСИЛЕЗКИ РЕГИОН, ЧЕХИЯ: ДОЛНИ ВИТКОВИЦЕ: ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНОТО НАСЛЕДСТВО
Един от ценните примери за ревитализация на зона с индустриално културно наследство, която е трансформирана в нов център за образование, култура, социална ангажираност с над 1.6 милиона посетители годишно. Детайли прочетете ТУК.

НАНТ, ФРАНЦИЯ: ПАТРИМОНИЯ
Дигитална платформа, създадена и развита от специалисти и граждани-доброволци като пространство за проучвания и обмен на информация и данни за разнообразното и ценно наследство на Нант. Повече вижте ТУК.

ОБЕРХАУЗЕН, ГЕРМАНИЯ: ОТ ВОДНА КУЛА ДО ОБЩНОСТНО ЯДРО
Трансформиране на водната кула, обслужвала железопътната гара, в общностен център – прочетете повече ТУК.

ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ: КАПАНА – КВАРТАЛ НА ТВОРЧЕСКИТЕ ИНДУСТРИИ
Фокус на практиката е трансформацията на исторически занаятчийски търговски квартал в първия български район за творчески индустрии, превърнал се в притегателен център за артисти в среда със специално внимание към качеството на откритите публични пространства. Вижте повече ТУК.

РЕДЖО ЕМИЛИЯ, ИТАЛИЯ: РЕСТАВРАЦИЯ НА ОБИТЕЛТА САН ПИЕТРО
Пример за интегриран подход на висококачествена архитектурна реставрация и отворена лаборатория – иновативен градски център за дигитални техники и проучвания. Повече вижте ТУК.

 

 

 

 

РЬОМЕРЛАНД КАРНУНТ, АВСТРИЯ: ЗАЕДНО ОФОРМЯМЕ ПРОСТРАНСТВАТА ЗА ЖИВЕЕНЕ И УСТОЙЧИВОСТТА
Акцент на практиката е изграждането на нова методология за регионално планиране и изграждане на културни връзки в района, който е с особено активна утилизация на земята. Подробности вижте ТУК.

РОТЕРДАМ, НИДЕРЛАНИЯ: ДИДЖИТАП – УПРАВЛЕНИЕ НА СЪБИРАНЕТО НА ДАННИ
Практика, която позволяват на жителите на Ротердам да управляват и описват собственото си културно наследство. Повече вижте ТУК.

СААРЕМАА, ЕСТОНИЯ: ПРАЗНИК НА ПЕСЕНТА И ТАНЦА
Практиката нагледно илюстрира как историческото културно наследство – традицията на танцовите и певчески фестивали – може да добие популярност сред младото поколение. Прочетете повече ТУК.

СЕНИЯ, ИСПАНИЯ: ДРЕВНИТЕ МАСЛИНОВИ ДЪРВЕТА
Защита, опазване и оценка на вековните маслинови дървета с координирани действия на публичния и частния сектор. Детайли може да прочетете ТУК.

ШИБЕНИК, ХЪРВАТИЯ: КРЕПОСТ НА АНГАЖИРАНЕ НА КУЛТУРАТА И ОБЩНОСТТА
Трансформирането на крепостта Шибеник (17 век) е впечатляващ пример на употреба и приложимост на материално културно наследство в съвременен културен център. Вижте повече ТУК.

 

 

 

 

СИНТРА, ПОРТУГАЛИЯ: ПАРКОВЕТЕ НА СИНТРА ВИ ПОСРЕЩАТ ПО-ДОБРЕ
Практиката е фокусирана върху премахването на бариерите за достъп до сгради–паметници на културата и инфраструктурни обекти и до информацията в обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО. Повече прочетете ТУК.

ТАМПЕРЕ, ФИНЛАНДИЯ: ДА ОСИНОВИШ ПАМЕТНИК
Практиката дава възможност на гражданите да бъдат непосредствено ангажирани с управлението, проучването, оценката и стопанисването на техните културни паметници, в синхрон с рамковата конвенция от Фаро. Вижте повече ТУК.

МАЛТА: ДОК 1
Отличен пример за възстановяване на бивш док, покриващ над 2,5 километра и разположен на територията на три различни града. Повече вижте ТУК.

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ВАЛ ГРАНДЕ, ИТАЛИЯ: СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА. КАРТОГРАФИРАНЕ НА КУЛТУРНАТА ОБЩНОСТ В АЛПИЙСКИТЕ РАЙОНИ
„Общи пространства“ е резултат на съвместните усилия на гражданите на 10 планински общности, населяващи защитена природна зона. Прочетете повече ТУК

ВАЛЕТА, МАЛТА: ТРАДИЦИОННИ ПОКРИТИ ДЪРВЕНИ БАЛКОНИ
Практиката представя вдъхновяващ пример на партньорство между местните власти, професионалисти в областта на културното наследство и гражданите, благодарение на което са реставрирани над 4000 дървени покрити балкони. Вижте повече ТУК.

ВАНТАА, ФИНЛАНДИЯ: ИНОВАТИВНА ЕКОЛОГИЧНА ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРНА СРЕДА
Амбициозен урбанистичен екологичен план, насочен към културното наследство. Детайли вижте ТУК.

РАЙОН ВАЙНФИРТЕЛ ОСТ, АВСТРИЯ: ТОПОТЕК
Локална платформа за исторически проучвания, представяща 700 хил. частни профила. Вижте повече ТУК.

Вижте целия КАТАЛОГ онлайн.

В пдф-формат може да свалите ТУК.

Повече за инициативата вижте ТУК.