Лято и есен в Капана

Отворената покана, която Фондация „Пловдив 2019“ обяви в началото на годината вече е готова да радва публиката с избраните проекти.

Eто и линкове към избраните проекти:

  • Концерт на Whim ‘n Rhythm в Пловдив „Whim ‘n Rhythm“ е най-старият дамски акапелен ансамбъл на престижния колеж от Бръшляновата лига „Йейл“. Основан е по подобие на мъжките акапелни групи в университетa, чиято вокална традиция има 160-годишна история. Репертоарът на състава се характеризира със стилово разнообразие, насочено основно към джазови композиции и обработки, в съчетание със спиричуъли, кънтри, поп музика и други. Концертът на акапелния ансамбъл от Йейл е на 8 юли 2019 г. на Римския стадион! Начало: 19:00 ч., вход свободен. Събитието в социалната мрежа: www.facebook.com/events.
  • КАПАНА БАРАБАНЍ Барабанният кръг (Drum Circle) обединява участниците в създаването на спонтанна музика на момента. Това е празник на живота и на общността, в който споделяме удоволствието да свирим на ударни инструменти, да пеем и да танцуваме. Споделеният ритъм отваря пространство на радост, себеизразяване и свобода. Всеки може да участва пълноценно, независимо от възрастта си и от това дали е свирил преди, защото всеки има (чувство за) ритъм! Фасилитаторът се грижи за доброто настроение по време на музикалното пътешествие и помага за създаването на удовлетворяващо естетическо преживяване. Дати на провеждане 11 август /парк до Джумая джамия/14 септември /Небет тепе/ и 21 септември /Небет тепе/
  • Фотоизложба “Добрите дела в обектива” (12 август – 7 септември). Фотоизложбата ще бъде локализирана в откритото пространство, разположено в т.нар. Ядро на Капана и ще илюстрира по атрактивен начин активността на младите хора в гр. Пловдив, техни доброволчески и/или благотворителни инициативи и лични добротворчески истории. Проектът се осъществява от Асоциация ‘Голям брат Голяма сестра – България”.
  • #ЗАЕДНОнаТротоАрта акцентира върху работата в екип и приятелството. Защото вярваме, че само заедно ще променим света. Мотото на проекта е прекрасната българска поговорка „Сговорна дружина планина повдига“. Този проект ще докаже, че пловдивските младежи могат да сътворят бъдещето заедно. Кога: 23.08.2019 (петък), от 17.00 до 22.00 часа Къде: КАПАНА, ул. „Йоаким Груев“ 26, пред ЕДНО АРТ КАФЕ – ГАЛЕРИЯВход свободен!
  • Безплатни късометражни прожекции на открито пред Галерия 28, ул. „Железарска“ 29.  Старт на инициативата: 6 и 7 септември 2019 г. (петък и събота), от 21.30 до 22.30 часа. Галерия 28 представя и популяризира различни български творци от всички области в изкуството. Пространството сменя своята концепция на 10, 14 или 31 дни. Гостуват фотографи, художници, дизайнери на бижута, аксесоари и облекла. Квартал „Капана“, където е ситуирана Галерия 28, е духовно пространство, което събира като във фокус младата публика на Пловдив. Идеята за безплатни късометражни прожекции на открито е естествено продължение на дейността на галерията да представя и свързва различни видове изкуства.
  • Музикален пърформанс “Седемте чудеса на България” Дата: 14 септември 2019 г. (събота), Час: 20:30 ч., Вход: свободен. Сдружение “Алтернативен свят Оренда” представя музикален пърформанс “Седемте чудеса на България” – пресечна точка на българската традиция и модерното изкуство. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седем фолклорни области на България. Автентичният фолклор е пресъздаден през погледа на младите артисти и по този начин става актуален и интересен за съвременното поколение.
  • Фестивал за улични изкуства 6Fest в Капана (27 и 28 септември) Международният уличен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest е създаден в Габрово през 2017 г., за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона в Габрово Шести участък в квартал на изкуствата. Досега 6Fest представи професионални улични артисти от България, Унгария, Венецуела, Испания и др., а сред най-зрелищните фестивални събития бяха каскада от летящ балон (за първи път на фестивал у нас), светлинен парад на кокили, танцово шествие. За да се превърне в истински пътуващ уличен фестивал, през 2019 г. 6Fest гостува в Европейската столица на културата и творческия квартал Капана. Фестивалът ще представи съвременен цирк, куклен театър, улична магия, парад на кокили, огнено и светлинно шоу, спектакъл с марионетки с участието на улични артисти от Пловдив, София, Варна, Габрово и др. Създател на 6Fest е културният мениджър Момчил Цонев, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. Нощ на историите | 6Fest в Капана
  • “Приказки за живота е спектакъл, подходящ за деца и родители, базиран на принципа на играта и импровизацията. Участници ще бъдат ученици от НГСЕИ Пловдив, специалност Актьорство за куклен театър, Театрален грим и перуки, както и деца и възрастни от публиката. Ще се разиграят приказни и житейски истории и ще се изобразят по асоциативен път персонажи и заобикалящата ги среда чрез пластически построени картини от ръце, тела и маски, а събитията и конфликтите ще бъдат изразени с похватите на гротеската. История, съставена от няколко по-малки – за желанията, за радостите и разочарованията, за личностните човешки качества, за емпатията и вниманието към околните, за всичко истинско и ценно, като обич, прошка, благодарност. Това е история за себепознанието и порастването. Кога: 5 октомври 2019 г. (част I) и 6 октомври 2019 г. (част II)  Къде: Открита сцена „Ядрото“, ул. „Загреб“ 14р в Капана – квартал на творческите индустрииВход свободен! 16.00 часа – подбор на деца от публиката за участие в представлението и подготовка, 17.30 часа – начало на спектакъла. Автор и режисьор: Соня Ботева, Дизайн на маски, грим, костюми: Денка Иванова, Участват ученици от Национална гимназия по сценични и екранни изкуства Пловдив.
  • Търси се добрият – Историята за „Добрият човек от Сечуан“, вдъхновена от мита за Содом и Гомор и пиесата на Бертолт Брехт, пресъздадена от три групи артисти – актьори от ДКТ Пловдив, студенти от НАТФИЗ София и ученици от пловдивските училища. Пред очите на всички се създава уличен спектакъл на тема „Доброто“, а след него се провежда дискусия, като по достъпен и забавен начин се засягат важни теми и се предлагат идеи – как да променим света, като започнем от себе си. В спектакъла има роля за всеки, който иска да се включи. Деца от публиката на импровизационен принцип могат да се включат в общи образи – забързана улица, фабрика, който иска, може да потанцува, защото в сюжета има и сватба. За младите ще бъде по- лесно да вникнат в темите, заради съвкупността от изразните средства – музика, осветление, мултимедия. В сюжета умишлено се представя един лош пример и чрез метода на контраста, младите хора могат да се замислят над отговорността ни да изградим обществото, което искаме да бъде.Спектакълът е предшестван от открита техническа репетиция на 11.10. 2019, от 18:00 до 21:00 часа, отново пред галерия „Aрсенал на изкуствата“. Входът е свободен на 12 и 13 октомври.
  • Проект ТЕМПО – Това е празник за малки и големи, опитни и начинаещи в танците, за всички, които желаят да изпробват нещо ново, да предизвикат себе си, да се забавляват и да усетят истинския дух на Капана – този, изпълнен с ритъма на музика, емоция, свобода, споделената радост от живота и бохемския усет за градско пространство, които придават артистичния и творчески заряд на квартала! Танцуваме и спортуваме за удоволствие, настроение и здраве. Всеки е добре дошъл! Празник в Капана с танци, спорт, музика и песни на живо.Кога: 1 ноември, от 17.30 до 22.00 часа, Къде: открита сцена „Ядрото“, ул. „Загреб“ 14