За кого бие камбаната?

Изложба от 11 до 24 май в Coffee&Gallery Cu29

Откриване 11 май от 19:00 ч.

Първият самостоятелен проект на Ина Добрева, вдъхновен от лична история.

През 2012 г. един конкретен сапун в един конкретен момент превръща аромата и чувството на близост във вечен спомен. Тази случка неусетно претворява търсенето на истината в интерес към смисловите измерения, към които сапунът препраща, разпенвайки човешкото съзнание.

Пътуването във времето и пространството по естествен начин отвежда авторката до българския сапун „Камбана”, фокус на изложбата „За кого бие камбаната?”, който пренася в миналото и в спомените и затвърждава усещането, че „Сапунът има душа”. Ина Добрева проследява историческия път на сапун Камбана от неговото създаване в началото на 20-ти век разказва за съдбата му днес.

Проектът се стреми да преоткрие един уж добре познат обект, като преосмисли качествата и ролята му в контекста на нашето съвремие.

Авторката изследва промените в днешното възприятие за стойност и значимост. Темите за паметта, изчистването, бъдещето и тяхната амбивалентна природа силно я вълнуват, пораждат противоречия и въпроси. Можем ли да забравим това, което е било и искаме ли изобщо? Търсим уют и пристан в миналото или по-скоро не можем да се отървем от лепкавата му сянка? Накъде води посоката, която избираме да поемем?

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Вижте повече ТУК.