АНТОЛОГИЯ ЗА 10 ГОДИШНИНАТА НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ЕС

Много или малко са 10 години, осъзнали ли сме се като европейци за този период и какво означава всъщност това в динамичния геополитически пейзаж днес?

Тези са едни от въпросите, на които дават пресечна точка в изданието организаторите от двете Европейски столици на културата – Пловдив 2019 и Тимишоара 2021.

Двете Европейски столици на културата обединиха усилия през последните месеци в контекста на културните процеси, протичащи в двете държави – членки след включването им в голямото европейско семейство през 2007 година и създадоха мащабна антология с 20 авторски текста в 10 културни теми, над 150 архивни фотографии и произведения на изкуството, запечатани в 300 страници на три езика.

РЕДАКТОР НА ИЗДАНИЕТО
Редактор на изданието от българска страна е Димитър Стоянович – историк, главен редактор на списание L’Europeo и водещ на „Денят започва с Култура“ по БНТ1. Съдържанието е символичното разделено на – 10 години – 10 автора – 10 области на творчеството и културата от всяка страна.

„Културната промяна вече е в ход и нейните белези са навсякъде около нас. Театрите са пълни, книжарниците се множат, снимат се български филми. Появява се видима градска култура, процъфтява младежкият субкултурен живот“, въвежда в темите текстът на известния културен антрополог Харалан Александров. В тези първи редове
от книгата можем да намерим и основната провокация за осъществяване на този мащабен проект – динамичното развитие на културата е факт и Европейска столица на културата е важен международен двигател за остойностяване на това развитие.

В архитектурата, дизайна, визуалните изкуства, редом с киното, театъра, литературата, фотографията и книгоиздаването, ще открием имената на авторите Явор Гърдев, Георги Лозанов, Светлозар Желев, Владимир Зарев, Геновева Димитрова, Лъчезар Бояджиев, Анета Василева, Лидия Манолова, Лиляна Караджова. Ретроспекция, анализ, личен опит и активно участие в процесите преди и след 2007 година, са вплели авторите в своите фрагменти в антологията, с дискретно поднесена доза позитивизъм и поглед в бъдещето. Медиите също са намерили свое обособено място в специалното издание с особената гледна точка на Георги Лозанов за процесите в четвъртата власт в последното десетилетие.Безспорно в края на 2017, това е един от най-любопитните и амбициозни проекти за годишнината на двете съседни държави, поели по нелекия, но и същевременно силно мотивиращ път към общите ни европейско-културни ценности.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИЗДАНИЕТО
Разпространението на изданието е безплатно и то може да бъде намерено както в библиотеките, така и във всички градски пространства за култура и международните културни институти.

Дигиталният вариант е достъпен и за печат.

Можете да изтеглите антологията в PDF.

Вижте антологията в ISSUU.

#Пловдив2019 #Тимишоара2021 #заедно #ЕСК