2014/2015

През март 2014 г. Фондация Пловдив 2019 обяви първата отворена покана посветена на квартала, като по този начин стартира Фаза 1 от изпълнението на проекта. Целта беше да подпомогне установяването и обогатяването на творчески бизнеси в квартала.

Чрез конкурс бяха избрани 10 стартиращи културни индустрии, на които се предоставиха за период от една година помещения в Капана, предварително избрани от Фондация „Пловдив 2019“, в които да развиват дейността си. Целта бе да бъдат привлечени за работа в Капана представители на творческите индустрии и иновативни автори като по този начин се подпомогне трансформацията на квартала в първия в България квартал на творческите индустрии, да се подкрепи развитието на българския творчески сектор като съдейства за стартирането и/или доразвиването на неговата дейност в интердисциплинарна творческа среда; да спомогне за икономическото и социално развитие на квартал Капана и на град Пловдив чрез ръст на местния бизнес и туризма; да допринесе за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г., а и на цялостното развитие на културата в града.

Резултатът е фактът, че  различни културни предприемачи започнаха да преоткриват мястото и го превръщат в свое собствено. До няколкото съществуващи клубни пространства се отвориха галерии, работилници, ателиета, барове и ресторанти. За 12-те месеца на Фаза победителите реализираха десетки изложби, привлякоха разнообразни (нови) публики, проектът стана разпознаваем и самите участници започнаха да се идентифицират като „посланици“ на идеята за превръщането на Капана в квартал на творческите индустрии.

Ето и победителите в Конкурса през 2014 г., на които бе обезпечен наемът за 12 месеца – до май 2015 г.

  1. „Мелформатор“- аудио-визуален колектив/студио – локация на ул. К. Стоилов № 25;
  2. „Пловедив“- магазин и галерия, графичен дизайн – локация на ул. Куртевич № 3;
  3. „Каше Ателие“- студио за архитектура и дизайн – локация на ул. Златарска № 24;
  4. „Домъ на плочата“- галерия и магазин за грамофонни плочи – локация на ул. К. Стоилов № 27;
  5. „Хакафе“- споделено работно място – локация на ул. Магура № 1;
  6. Проектно пространство на галерия „Сариев“ – локация на ул. Дюкмеджиев № 12;
  7. Фотографска галерия „Ластици“ – локация на ул. Дюкмеджиев № 6;
  8. Джиджи Систърс – работилница и магазин за ръчно направени аксесоари и сувенири от хартия – локация на ул. Г. Бенковски № 25 ;
  9. Галерия Пойнт Бленк – локация ул. Кожухарска № 6;
  10. „Що за чудовище“- магазин за тениски – локация ъгъл на ул. Златарска и ул. Загреб;

Условията на конкурса през 2014 г., може да видите ТУК. Пълният пакет с документи ТУК.

Say Something