2014/2015

През март 2014г. Фондация Пловдив 2019 обяви първата отворена покана посветена на квартала, като по този начин стартира Фаза 1 от изпълнението на проекта. Целта беше да подпомогне установяването и обогатяването на творчески бизнеси в квартала.

Чрез конкурс бяха избрани 10 стартиращи културни индустрии, на които се предоставиха за период от една година помещения, в които да развиват дейността си. Целта бе да бъдат привлечени за работа в Капана представители на творческите индустрии и иновативни автори като по този начин се подпомогне трансформацията на квартала в първия в България квартал на творческите индустрии, да се подкрепи развитието на българския творчески сектор като съдейства за стартирането и/или доразвиването на неговата дейност в интердисциплинарна творческа среда; а спомогне за икономическото и социално развитие на квартал Капана и на град Пловдив чрез ръст на местния бизнес и туризма; да допринесе за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019, а и на цялостното развитие на културата в града.

Резултатът е фактът, че  различни културни предприемачи започнаха да преоткриват мястото и го превръщат в свое собствено. До няколкото съществуващи клубни пространства се отвориха галерии, работилници, ателиета, барове и ресторанти. За 12-те месеца на Фаза победителите реализираха десетки изложби, привлякоха разнообразни (нови) публики, проектът стана разпознаваем и самите участници започнаха да се идентифицират като „посланици“ на идеята за превръщането на Капана в квартал на творческите индустрии.

Ето и победителите в Конкурса през 2014г., на които бе обезпечен наемът за 12 месеца- до май 2015г.

  1. „Мелформатор“- аудио- визуален колектив/студио;
  2. „Пловедив“- магазин и галерия, графичен дизайн;
  3. „Каше Ателие“- студио за архитектура и дизайн;
  4. „Домъ на плочата“- галерия и магазин за грамофонни плочи;
  5. „Хакафе“- споделено работно място;
  6. Проектно пространство на галерия „Сариев“;
  7. Фотографска галерия „Ластици“;
  8. Джиджи Систърс- работилница и магазин за ръчно направени аксесоари и сувенири от хартия;
  9. Галерия Пойнт Бленк;
  10. „Що за чудовище“- магазин за тениски;

Условията на конкурса през 2014г., може да видите ТУК.

Say Something